Висши мюсюлмански лидери в Индия призоваха в петък правителството на премиера Нарендра Моди да прекрати споровете за джамии и хиндуистки храмове, заявявайки, че малцинственото мюсюлманско население се чувства застрашено и техните места за поклонение трябва да бъдат защитени.

В последния подобен спорен случай, съдът тази седмица разреши на индусите да се молят в джамия от 17-ти век, която според индусите е построена след разрушаването на храм.

"Много хора в страната твърдят, че някои от историческите джамии са били построени след унищожаване на храмове, но това са фалшиви обвинения", каза Маулана Халид Сайфула Рахмани, президент на Общоиндийския мюсюлмански съвет по лично право.

"Призоваваме правителството да сложи край на подобни спорове и да спаси светската структура на нацията", каза той пред репортери, придружен от други лидери и духовници. Мюсюлманската общност се чувства "застрашена и задушена" в собствената си страна, добави той.

Министерството на вътрешните работи не отговори на искане за коментар.

Борбата за претенциите за свети места раздели Индия, която има хиндуистко мнозинство, но също така и третото по големина мюсюлманско население в света, след независимостта от британското управление през 1947 г. Критиците обвиняват Моди и управляващата Bharatiya Janata Party (BJP) в прокарване на про -Хиндуистки дневен ред и насърчаване на дискриминация срещу мюсюлманите, но той казва, че неговото правителство не го прави.

Хиндуистки групи, включително идеологическият родител на BJP, казват, че няколко джамии в Индия са били построени върху разрушени хиндуистки храмове по време на империята на Моголите.

Хиндуистка тълпа събори една такава джамия в северния град Айодхя през 1992 г. Моди откри грандиозен храм там миналия месец, изпълнявайки десетилетен обещание на BJP месеци преди общите избори през май. Храмът, на мястото, където много индуси вярват, че Бог-крал Рам е роден, е построен след разпореждане на Върховния съд през 2019 г., присъдено на мястото на индусите.

В решението от тази седмица за друга джамия, съдът каза, че хиндуистите могат да отправят молитви в Gyanvapi, в индийския свещен град Варанаси, след като хиндиустки групи казаха, че археологическо проучване е открило доказателство, че джамията е построена върху разрушен храм.

Мюсюлмански лидери казват, че ще оспорят заповедта пред по-висш съд.

Задълбочава се спорът между хиндуисти и мюсюлмани в Индия

Задълбочава се спорът между хиндуисти и мюсюлмани в Индия

Хиндуистите претендират за джамии, построени върху стари хиндуистки храмове