Археологическият институт на Индия (ASI) установи, че джамия от 17-ти век в един от най-свещените градове на хиндуизма е била построена след унищожаването на съществувал там хиндуистки храм, каза адвокат на хиндуисти, подали петиция, цитиран от "Ройтерс".

Мюсюлмански адвокати по съдебно дело, което се гледа в град Варанаси, оспориха коментарите на адвоката на хиндуиските вносители, но не дадоха подробности.

Джамията Гянвапи се намира във Варанаси, който е и парламентарният избирателен район на премиера Нарендра Моди.

Ройтерс не е видял пълния доклад на ASI, копия от който бяха споделени само с вносителите на петицията по случая. Регионалният офис на ASI в щата Утар Прадеш, където се намира Варанаси, отказа коментар.

Секретарят на окръжния съд в град Варанаси не беше открит за коментар.

"Останки от статуи на хиндуистки богове бяха открити в мазетата на джамията по време на разпореденото от съда проучване", каза пред репортери в четвъртък Вишну Шанкар Джайн, адвокатът, представляващ индуските жалбоподатели.

Той каза, че докладът от 800 страници на ASI е установил, че въз основа на проучването и изследването на архитектурни останки, артефакти, изкуства и писания, "може да се каже, че е съществувал голям хиндуистки храм преди изграждането на съществуващата структура."

Докладът също така казва, че храмът изглежда е бил унищожен по време на управлението на моголския император Аурангзеб и част от нея е била модифицирана и използвана повторно в съществуващата структура, каза Джейн.

По-късно той каза пред новинарската агенция ANI, че хиндуистките ищци сега ще се обърнат към Върховния съд, за да поискат част от джамията да бъде отворена за индусите.

Защитници, представляващи мюсюлмански групи, казаха, че ще отговорят, след като проучат доклада от проучването. "Каквото и да казва хиндуистката страна, това е невярно докладване", каза Ахлак Ахмад, защитник, представляващ мюсюлмански ищци, без да дава подробности.

Развитието идва дни след като Моди откри грандиозен храм на лорд Рам на индуизма в северния град Айодхя, построен на мястото на джамия от 16-ти век, която беше разрушена от индуска тълпа през 1992 г., твърдейки, че мястото е родното място на бога- крал.

Най-малко 2000 души, предимно мюсюлмани, бяха убити при сектантски бунтове в цяла Индия след разрушаването на джамията Айодхя през 1992 г.

Откриването на храма, месеци преди Моди да поиска рядък трети мандат на националните избори, беше представено от неговата партия и нейните филиали като индуистко пробуждане.

Мюсюлманите са най-голямата малцинствена група в хиндуистката Индия. Хиндуистки твърдолинейни групи, включително тези, свързани с партията на Моди, от десетилетия твърдят, че моголските владетели по време на завладяването на региона са построили паметници и места за поклонение, след като са разрушили древни индуистки структури или храмове.

Индийският закон забранява преобразуването на всяко място за поклонение и предвижда поддържането на религиозния характер на местата за поклонение, както са съществували в деня на независимостта на Индия на 15 август 1947 г., с изключение на светилището Айодхя. Въпреки това Върховният съд изслушва аргументи по оспорвания на закона.

Премиерът на Индия откри хиндуиски храм на мястото на разрушена джамия

Премиерът на Индия откри хиндуиски храм на мястото на разрушена джамия

Страхове от избухване на религиозно насилие