Повече от три десетилетия след като тълпа от войнстващи хиндуистки радикали изравни със земята джамия в индийския град Айодхя, министър-председателят на страната Нарендра Моди откри новия хиндуистки храм, който се издигна на нейно място, обобщи в. "Гардиън".

За някои откриването е изключително важен религиозен момент. Мнозина индуисти вярват, че Айодхя е родното място на популярното божество Господ Рама, а изграждането на храма след повече от век спорове е обявено за завръщането на Рама на полагащото му се място и за освобождаването на Индия от веригите на минала религиозна окупация.

Самият Моди нарече това сбъдване на "мечтата, която мнозина лелеят от години". По време на Прана Пратишха, ритуалите в понеделник за освещаване на храма и даване на дарове и благословии на идола на младия Господ Рам, поставен във вътрешното светилище, Моди влезе в главната роля, след като прекара последните 11 дни в спазване на специален ритуал за пречистване, за да се подготви.

Освещаването на храма на Рама се превърна в национално събитие, на което присъстваха 8000 официални гости, сред които политици, дипломати, звезди от Боливуд и свещени личности, а стотици хиляди поклонници се стекоха в Айодхя от цялата страна, за да покажат своята преданост към новия храм и Господ Рама. Градът също така бе преобразен с финансиране от правителството в размер на 3 млрд. долара и бе окичен с цветя, шафранови знамена, изображения на Рама и билбордове на Моди.

Други бойкотираха церемонията, обвинявайки Моди, че организира събитието с цел политическа изгода преди изборите през пролетта, на които ще се стреми към трети мандат на власт.

Разрушаването на джамията през 1992 г. проправи пътя на хиндуисткия национализъм да се превърне в доминираща политическа сила, каквато е днес, а обещанието за построяване на храм на рама в Айодхя е в основата на политическата програма на партията на Моди "Бхаратия Джаната" (БДП) за установяване на хиндуистко господство в Индия.

Храмът ще бъде завършен едва през следващата година, което накара някои хиндуистки светини да се противопоставят на ранното му откриване. Заедно с Моди в церемонията по освещаването на храма в понеделник взеха участие Йоги Адитянат, хиндуистки монах и главен министър на щата Утар Прадеш, и Мохан Багват, ръководител на Раштрийа Сваямсевак Сангх, дясната хиндуистка паравоенна организация, която даде началото на "Бхаратия Джаната".

Капил Комиредди, автор на "Злокобна република: Кратка история на Нова Индия", заяви, че близкото обвързване на министър-председателя с храма на Рама е показателно за заплахата, която "Бхаратия Джаната" представлява за Индия като светска република, чиято конституция признава всички религии за равноправни.

2024 г. ще е за нормализиране на западната икономика, забавяне на Китай и наваксване на Индия

2024 г. ще е за нормализиране на западната икономика, забавяне на Китай и наваксване на Индия

Китай ще продължи да се забавя бавно, но стабилно, докато останалата част от Азия ще се справи добре

"Това е чисто политически спектакъл, кулминацията на един 40-годишен политически проект - проект, който беше постигнат чрез голямо насилие", каза Комиредди. "Това е коронацията на индуизма като държавна религия на Индия и венецът на култа към личността, издигнат около Моди. Виждам това като много тъжен момент за Индия.

Според анализатори откриването на храма би могло да подпомогне усилията на Моди да си осигури трети мандат на парламентарните избори, които трябва да се проведат през пролетта.

Вчера в цялата страна, където хиндуистите са по-голямата част от населението от около 1,42 млрд. души, се проведоха тържества след призива на Моди хората да се отнасят към този ден като към Дивали - фестивала на светлините, който отбелязва завръщането на Рама в Айодхя.

Мюсюлманите, които планират да започнат изграждането на нова джамия в града през май, заявиха, че храмът е построен съгласно съдебни решения и те са се отказали да го оспорват.

Хиндусите репликират, че в основата на разрушената джамия са открити символи на бог Рама.