Индонезия потвърди в сряда, че е закупила 12 бойни самолета "Мираж" 2000-5, използвани преди това от Катар, определяйки сделката за близо 800 милиона долара като бърз начин за модернизиране на военновъздушните сили, след като депутати заявиха, че самолетите са твърде стари, предава Ройтерс.

Министерството на отбраната заяви в изявление, че Индонезия е подписала сделката за 792 милиона долара с Excalibur International a.s., подразделение на чешката отбранителна компания Czechoslovak Group (CSG) през януари. Самолетите ще бъдат доставени в рамките на 24 месеца от тази дата.

Сделката, за девет самолета с единични седалки и три с двойни седалки, беше съобщена за първи път по-рано в сряда от индонезийските медии, които цитираха депутати, изразили съмнения относно ползата от нея.

Според уебсайта на производителя Dassault Aviation, моделът е пуснат за първи път през 1967 г.

Министерството не уточнява възрастта на самолетите, но подчерта, че те идват с три години поддръжка и осигурено обучение на пилотите.

АСЕАН с първо съвместно военно учение в Южнокитайско море

АСЕАН с първо съвместно военно учение в Южнокитайско море

Учението е свързано с "високия риск от бедствие в Азия, особено в Югоизточна Азия"

"Индонезия се нуждае от бойни самолети, които могат да бъдат доставени бързо, за да покрият спада на бойната готовност във флота на индонезийските военновъздушни сили", каза в изявление Едуин Адриан Суманта, говорител на министерството на отбраната.

Страната отдавна се стреми да обнови остаряващия въздушен флот, който включва произведени в САЩ F-16 и руски самолети "Сухой" Су-27 и Су-30.

Министерството каза, че плановете за замяна на своите самолети F-5 "Тайгър" със Су-35 са били възпрепятствани от санкциите на САЩ срещу Русия, добавяйки, че Джакарта има други планове за модернизиране на своя флот, но това ще отнеме известно време.

Индонезия обяви плановете си да закупи 11 изтребителя Су-35 от Русия през 2017 г., като възнамеряваше да плати с пари в брой и с индонезийски стоки.

Страната осигури сделка за поръчка на 42 изтребителя "Рафал" за 8,1 милиарда долара през февруари. Планираната покупка на изтребители F-15 също е в напреднал етап и очаква окончателно одобрение от правителството, каза министърът на отбраната Прабово Субианто миналата година.

Индонезия лансира мирна инициатива за Украйна

Индонезия лансира мирна инициатива за Украйна

Демилитаризирана зона и референдуми под егидата на ООН