Югоизточноазиатският блок АСЕАН ще проведе първото си съвместно военно учение в Южнокитайско море, съобщи в четвъртък неговият председател Индонезия, последните многостранни учения за сигурност в момент на нарастващо напрежение и несигурност в региона, съобщава СиЕнЕн.

Решението беше взето на среща на военните командири на 10-членната Асоциация на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Индонезия, която ще бъде домакин на учението в Северно море Натуна, най-южните води на Южнокитайско море.

Си Дзинпин подготвя Китай за "най-лошия сценарии"

Си Дзинпин подготвя Китай за "най-лошия сценарии"

Той призова Китай да създаде "сигурна външна среда"

Главнокомандващият армията на Индонезия адмирал Юдо Маргоно каза пред държавната информационна агенция Антара, че учението ще бъде през септември и няма да включва никакво обучение за бойни операции.

Целта, каза Маргоно, е засилване на "централното място на АСЕАН".

Единството на АСЕАН от години е подложено на изпитание от съперничеството между Съединените щати и Китай, което се разиграва в Южнокитайско море.

Членовете на АСЕАН Виетнам, Филипините, Бруней и Малайзия имат конкуриращи се претенции с Пекин, който отстоява суверенитет над огромни участъци от океана, които включват части от изключителната икономическа зона на Индонезия (ИИЗ).

Американските военни съобщиха за още един инцидент с китайски самолет

Американските военни съобщиха за още един инцидент с китайски самолет

Ново противопоставяне

Говорителят на индонезийската армия Джулиус Виджойоно каза, че учението е свързано с "високия риск от бедствие в Азия, особено в Югоизточна Азия".

Път за около 3,5 трилиона долара годишна търговия с кораби, Южнокитайско море е обект на постоянно напрежение напоследък, тъй като Китай налага претенциите си с огромно разполагане на брегова охрана и рибарски лодки до 1500 км (932 мили) от бреговата линия.

Тайван засече 37 китайски военни самолета в зоната си за противовъздушна отбрана

Тайван засече 37 китайски военни самолета в зоната си за противовъздушна отбрана

Страната активира отбранителните си системи

Китай претендира за суверенитет чрез експанзивна "линия с девет тирета", базирана на своите исторически карти, за които международен арбитражен съд през 2016 г. постанови, че няма правно основание.

АСЕАН настоява за завършване на дългоочаквания морски кодекс за поведение с Китай и няколко от нейните членове имаха сблъсъци с Пекин през последните месеци.

Въздушните патрули на Китай с Русия тревожат Токио

Въздушните патрули на Китай с Русия тревожат Токио

Китай и Русия успешно завършиха втората фаза от съвместните си въздушни патрули над Западния Тих океан в сряда

Виетнам разкритикува разполагането на изследователски кораб от Китай в близост до няколко газови блока в своята ИИЗ, докато Пекин беше обвинен, че е изпратил предполагаема морска милиция във водите, където военноморските сили на Индия и страните от АСЕАН провеждат учения.

Филипините укориха бреговата охрана на Китай за "опасни маневри" и "агресивни тактики". Планира провеждане на съвместни патрули със Съединените щати, в допълнение към встъпителното тристранно учение на бреговата охрана, което те проведоха с Япония тази седмица.

Китай твърди, че бреговата му охрана извършва редовни операции в това, което е китайска суверенна територия.

Руският Тихоокеански флот започна учения в Японско и Охотско море

Руският Тихоокеански флот започна учения в Японско и Охотско море

Участват повече от 11 хил. военни, 60 бойни кораба и 35 самолета