Индонезия се отказва от покупката на руски изтребители Су-35 С, тъй като ги смята за остарели. Местната преса излезе с унищожителни критики, като в множество публикации се казва, че самолетът струва колкото F-35, но е конструиран на базата на остарелия Су-27, съобщи изданието utro.ru.

Сайтът IndoAviation пише, че Су-35С е с пасивен радар и големи габарити, и не разполага със стелт-технологии. В статията се посочва, че дори самолети като Saab JAS 39E/F Gripen, Dassault Rafale и Eurofighter Typhoon са оборудвани с радари с АФАР и могат да откриват Су-35. За лесното му засичане способстват и големите габарити.

За руските военни Су-35С струва около $31,6 млн., а експортната му цена е по-висока, тъй като договорът включва обучение, обслужване, боеприпаси и др. Например, Китай смята да купи 24 изтребителя Су-35С за 2.5 милиарда долара, т. е. над 100 милиона долара за един самолет.

Същевременно F-35A струва над 80 милиона долара. През 2018 г. Норвегия подписа договор със САЩ за 52 F-35A на общата сума от 10 милиарда долара. Това прави по 192,3 милиона за самолет, т.е. значително по-скъпо от руските изтребители, т.е. причината не е в цената, отбелязва руското издание utro.ru.

Полша подписа договор за F-35 със САЩ за $87 млн. на бройка
Обновена

Полша подписа договор за F-35 със САЩ за $87 млн. на бройка

Купува 32 самолета, договорът е за $4,6 млрд., получава самолетите 2026 г.

През миналия месец и Индия се отказа от сделка за руските Су-57 и реши вместо това да купи американски F-35.

Индийските военни разглеждат като варианти също и F-16, и шведските JAS 39 Gripen, но изданието прогнозира, че вероятно ще бъде предпочетен F-35. Това, което може да попречи на сделката, е фактът, че Индия закупи от Русия ракети С-400, които американските военни не желаят да съвместяват с технологиите на F-35.

Дълго време индийската страна купуваше съветски и руски самолети, но през последните години индийците все по-често имат възражения за тяхното качество.