Съд в Индонезия осъди комик на седем месеца затвор заради шега относно името Мохамед, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на съдебни документи.

Това решение засили опасенията относно законите за богохулството в една от най-населените мюсюлмански страни в света.

Аулия Рахман беше признат за виновен в нарушаване на въпросните закони, след като се пошегува с името на ислямския пророк Мохамед по време на представление в суматранския град Лампунг през декември.

Видеозапис от изпълнението му, широко разпространен в социалните мрежи, показва как той иронично заявява, че светостта на името вече не е валидна, като се има предвид, че толкова много хора в затвора са кръстени Мохамед.

Много индонезийци са кръстени Мохамед на името на пророка.

Защитниците на човешките права и свободата на словото изразиха загриженост относно тълкуването на закона за богохулството, който се използва най-вече срещу онези, за които се смята, че са обидили исляма.

Усман Хамид, изпълнителен директор на "Амнести интернешънъл" в Индонезия, посочи, че заради члена за богохулство в закона много "невинни хора" са били вкарани в затвора и настоя този член да бъде отменен.

Андреас Харсоно, индонезийски изследовател за "Хюман Райтс Уоч", отбеляза, че случаят отново показва "токсичния характер на закона за богохулството в Индонезия".

Стендъп комедийното шоу беше част от предизборното събитие на кандидата за президент на Индонезия Аниес Басведан, който загуби изборите през февруари.

В миналото под ударите на закона попадна и бившият популярен християнски губернатор на Джакарта Басуки Тяхаджа Пурнама, който беше осъден на две години затвор през 2017 г. за богохулство.

През септември миналата година индонезийски съд осъди и жена на две години затвор, след като тя публикува видео в TikTok, в което рецитира мюсюлманска молитва, след което яде свинско.