Влиятелната германска индустриална асоциация BDI призова Европейския съюз да възприеме по-строга политика към Китай и призова компаниите да намалят зависимостта си от китайския пазар, тъй като нарастват опасенията във връзка с дъмпинга на цените и кражбата на технологии от страна на Пекин, съобщава "Ройтерс".

По-твърдият тон е последният знак, че политиците и бизнес мениджърите в Европа все повече се тревожат относно Китай като конкурент и от неговия икономически модел, задвижван от държавата.

В доклад, представен днес, BDI подчертаха, че германските фирми се нуждаят от Китай като пазар, но изразиха тревога относно нежеланието на Пекин да отвори достъпа и отправиха 54 искания към Берлин и Брюксел за помощ.

"Пекин трябва в свои собствен интерес да отвори допълнително своя вътрешен пазар и правилно да изпълни своите отдавна обявени икономически реформи", изтъкна председателят на BDI Дитер Кемпф.

Докладът призова ЕС да създаде по-силна икономическа рамка за собствения си вътрешен пазар, за да обвърже фирмите от непазарни икономики със собствената си либерална икономическа система.

"За ЕС е по-важно от всякога не само да обясни важността на своята собствена система и ценности вътрешно, но също така офанзивно да ги представя външно", изтъкват от BDI.

Сред техните искания са затягането на правилата на ЕС за субсидирането. Компаниите, които не произвеждат стоки в ЕС, не трябва да могат да получават държавни субсидии, настоява германската индустрия. BDI също така призова за повече инвестиции на ЕС в инфраструктура и иновации.

Като основна бизнес лобистка група в Германия, възгледите на BDI носят тежест и се вливат в политическите решения на правителството.