Президентът Георги Първанов призова да се инвестира приоритетно в инфраструктура и образование, за да се преодолее бедността в световен мащаб.

Първанов участва в Mеждународна конференция на ООН посветена на финансиране на развитие и изпълнение целите на хилядолетието.

Форумът се провежда в катарската столица Доха в присъствието на президенти, премиери и ръководители на международни финансови институции.

Днес и утре те ще обсъждат стратегия за ограничаване на влиянието на кризата върху развиващите се страни.

Финансирането на развитието е средството за изкореняването на бедността, каза от трибуната на форума президентът Първанов и отчете, че през последните години икономиките на страните от Африка и Сахара бележат ръст с 2% повече от средния за света в същото време обаче сегашната икономическа и продоволствена криза поставя повече от всякога въпроса за изкореняването на бедността.

Той зададе и въпроса кое дава най-съществен тласък на развитието.

Според държавния глава транспортна, енергийна, комуникационна инфраструктура е един от най-ефективните начини за стимулирането на развитието на отделната страна, на даден регион и даден континент.

Вторият елемент за устойчиво развитие е не по-малко важен според него е образованието.

Преди Първанов за измеренията на кризата говориха изпълнителният директор на МВФ Доминик Строс Кан, шефът на Световната банка и директорът на световната търговска асоциация Паскал Лами.