България продължава преговорите с "Газпром" за възобновяване на доставките на руски газ, но поставя условие за промяна на детайлите в договора. Това пише руската агенция "Интерфакс" позовавайки се на изказването на председателя на "Булгаргаз" Иван Топчийски пред Нова телевизия.

"Въпреки че в момента няма предлагане, преговорите продължават. Не знаем как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност доставките да бъдат възобновени. Тази тема не е напълно затворена", каза Топчийски обяснявайки, че е проведен телефонен разговор с представители на "Газпром", а после е изпратена и писмена позиция. В тях са изразени опесанията и притесненията, които България има. Топчийски не посочи да има искания за промяна на съществуващия договор до края на годината от българската страна.

"Интерфакс" цитира и думите на Топчийски: "Хипотетично те могат да променят условията си. Няма да затваряме страницата, докато има гаранции, че няма рискове за "Булгаргаз" в случай на промяна на условията."

С поглед към Газпром кризисен щаб решава „хаоса и разрухата“ в енергетиката

С поглед към Газпром кризисен щаб решава „хаоса и разрухата“ в енергетиката

Прословутите договорени 7 танкера с втечнен природен газ са на ниво оферта, обяви Гълъб Донев

Агенцията директно припомня, че "Газпром" е спрял доставките на газ за "Булгаргаз" (България) и PGNiG (Полша) в края на април поради неплащане в рубли.

Припомняме, и подписания на 31 март от президента Владимир Путин указ "За специална процедура за чуждестранните купувачи за изпълнение на задълженията им към руските доставчици на природен газ". Според документа плащането за руски тръбопроводен газ, доставен след 1 април на чуждестранни контрагенти, посочени в постановлението, трябва да се извършва изключително в рубли.

БСК: Бизнесът не подкрепя „Газпром“, но няма други алтернативи

БСК: Бизнесът не подкрепя „Газпром“, но няма други алтернативи

Има опасност за много индустрии

За тази цел в Газпромбанк се откриват специални сметки в рубли и валута тип "К" за чуждестранни купувачи. Чуждестранният купувач плаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на Газпром. В този момент се счита, че задължението за плащане на природния ресурс е изпълнено. Ако условието не е изпълнено, доставката се прекратява.

България, заедно с Полша, беше една от първите страни, които отхвърлиха новата система. Според "Булгаргаз" "новата двуетапна процедура за плащане, предложена от Русия, създава значителни рискове за България, включително извършване на плащания без получаване на доставки на газ от руската страна.