Ирак каза на САЩ и Иран да решават споровете си на друго място, след като американските войски потвърдиха, че са претърсвали посолството на Судан в Багдад като част от анти-бунтовническа операция.

„Ние искаме всички да уважават суверенитета на Ирак. Не искаме участваме в никаква борба, целяща уреждане на сметки", заяви по време на медийна конференция в Багдад говорителят на ираксото правителство Али Ал-Дабах, цитиран от АФП.

„Ние искаме другите да уважават присъствието на многонационалните сили, Американските и британските армии, защото те са тук с решение на ираксото правителство", допълни той.

САЩ предизвика напрежение в Техеран заради обвинения, че Иран подпомага шиитски бунтовници в Ирак като ги снабдява с достатъчно оръжие, което въстаниците използват срещу коалиционните сили.

Но Дабах, чието доминирано то шиити правителство поддържа близки отношения с Техеран, подчерта: „Ние искаме да запазим връзките си нашата скъпа съседка Иран. И искаме да развием тези взаимоотношения, базирани на ненамеса."