Иракски съд издаде смъртна присъда срещу съпругата на покойния лидер на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади за работа с групата и задържане на язидки в дома й, съобщи иракското правосъдие в сряда без да назовава жената.

Висшият съдебен съвет в Ирак каза, че жените язиди са били отвлечени от банди на "Ислямска държава" в област Синджар, западно от провинция Ниневия, и след това държани затворници от жената в къщата й в Мосул. Жената е задържана в иракски арест.

"Наказателният съд днес осъди съпругата на Багдади на смърт чрез обесване за престъпления срещу човечеството и геноцид срещу язидския народ, както и за принос към терористични действия", съдебен служител, пожелал анонимност, каза на "Ройтерс".

Решението трябва да бъде ратифицирано от иракски апелативен съд, за да стане окончателно и приложимо, добави служителят.

Абу Бакр ал Багдади, който беше убит през ноември 2019 г. при нападение на специалните сили на САЩ в северозападна Сирия, се издигна от неизвестност, за да ръководи ултратвърдолинейната група и се обяви за "халиф" на всички мюсюлмани, контролирайки огромни райони на Ирак и Сирия от 2014-2017 г., преди контролът на "Ислямска държава" да се разпадне под водените от САЩ атаки.

Трима шведски граждани осъдени на смърт в Ирак

Трима шведски граждани осъдени на смърт в Ирак

Възможно е още един шведски гражданин да е получил смъртна присъда по друго дело