Трима шведски граждани са осъдени на смърт в Ирак за участие в стрелба, а четвърти може също да бъде осъден за отделно престъпление, съобщи шведското външно министерство. Шведското правителство извика иракския шарже д"афер миналия месец, за да протестира срещу смъртната присъда на един от тримата замесени в стрелбата, предава Ройтерс.

Швеция не прилага смъртно наказание и се противопоставя на неговото използване във всички случаи. Външното министерство съобщи, че е получило потвърждение, че още двама шведи са осъдени във връзка със същото престъпление и са получили смъртни присъди.

"Информацията, която получихме за смъртните присъди, е изключително сериозна и работим, за да гарантираме, че присъдите няма да бъдат изпълнени," заяви външното министерство в имейл изявление. През юни шведският вестник Aftonbladet съобщи, че мъжете са участвали в стрелба срещу друг шведски гражданин в Ирак през януари.

Министерството също така съобщи, че е получило доклад, че четвърти швед е получил смъртна присъда за различно престъпление, свързано с наркотици, но не може да потвърди информацията.

Между Швеция и Ирак възникна напрежение миналата година, след като мъж от иракски произход запали Корана в шведската столица Стокхолм, а по-късно при протести в Багдад беше ванадализирано шведското посолство.

Затвор за гейовете и транссексуалните налага Ирак

Затвор за гейовете и транссексуалните налага Ирак

Нов закон затяга правилата, като е отпаднало и предвиждано по-рано смъртно наказание