Мъж скъса и изгори Корана пред централната джамия в Стокхолм в сряда, събитие, което рискува да разгневи Турция, докато Швеция кандидатства за присъединяване към НАТО. Шведската полиция даде разрешение за провеждането на протеста, предава Ройтерс.

По-късно полицията обвини мъжа в агитация срещу етническа или национална група.

Поредица от демонстрации в Швеция срещу исляма и за правата на кюрдите обидиха Анкара, чиято подкрепа Швеция очаква да получи членство в Организацията на Северноатлантическия пакт.

Финландия се присъедини към НАТО през април, но Турция продължава да блокира членството на Швеция. Миналата седмица президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че Стокхолм не трябва да очаква зелена светлина от Анкара на срещата на върха, освен ако не предотврати антитурските протести в Стокхолм.

Турция твърди, че Швеция укрива членове на екстремистки групировки, които смята за терористи. Швеция наскоро въведе нов закон, за да затрудни финансирането или подкрепата на терористични групи.

Турският външен министър Хакан Фидан осъди акта в "Туитър", като добави, че е неприемливо да се допускат антиислямски протести в името на свободата на изразяване.

Около 200 зрители станаха свидетели на това как един от двамата организатори къса страници от копие на Корана и бърше обувките си с него, преди да сложи бекон в него и да подпали книгата, докато другият протестиращ говореше по мегафон.

Някои от присъстващите викаха "Бог е велик" на арабски, за да протестират срещу палежа, а един мъж беше задържан от полицията, след като се опита да хвърли камък.

Поддръжник на демонстрацията извика "нека изгори", когато свещената книга се запали.

След изгарянето полицията обвини мъжа, който подпали Корана, в агитация срещу етническа или национална група и в нарушение на забраната за палене на огън, която е в сила в Стокхолм от средата на юни.

Въпреки че шведската полиция отхвърли няколко скорошни молби за демонстрации срещу Корана, съдилищата отмениха тези решения, заявявайки, че те нарушават свободата на словото.

Ердоган: Швеция в НАТО при мерки срещу ПКК

Ердоган: Швеция в НАТО при мерки срещу ПКК

Това заяви турският президент Ердоган на генералния секретар на НАТО Столтенберг

Премиерът Улф Кристерсон каза на пресконференция в сряда, че няма да спекулира как протестът може да повлияе на процеса на присъединяване на Швеция към НАТО.

"Това е законно, но не е подходящо", каза той, добавяйки, че зависи от полицията да взема решения относно изгарянето на Корана.

Един от двамата участвали е Салван Момика, който в скорошно интервю във вестник описа себе си като иракски бежанец, който иска да забрани Корана.

Представители на джамията бяха разочаровани от решението на полицията да даде разрешение за протеста на мюсюлманския празник Курбан Байрам, каза в сряда директорът на джамията и имам Махмуд Халфи.

"Джамията предложи на полицията поне да премести демонстрацията на друго място, което е възможно по закон, но те предпочетоха да не го правят", каза Халфи в изявление.

До 10 000 посетители посещават джамията в Стокхолм за празненствата на Курбан Байрам всяка година, според Халфи.

В края на януари Турция спря преговорите с Швеция относно кандидатурата си за НАТО, след като датски крайнодесен политик изгори копие от Корана близо до турското посолство в Стокхолм.

САЩ и Швеция разследват сина на Ердоган

САЩ и Швеция разследват сина на Ердоган

За потенциална схема с подкупи и такси за лобиране