Полицията в Швеция е дала разрешение за протест, при който организаторът планира да изгори Коран пред главната джамия в Стокхолм, съобщава "Франс прес".

Проявата ще бъде извършена в началото на тридневния мюсюлмански празник Курбан Байрам.

Полицията посочва, че рисковете за сигурността, свързани с изгарянето на Корана, "не са от естество, което би могло да оправдае, съгласно действащите закони, решение за отхвърляне на искането".

Разрешението идва две седмици, след като шведски апелативен съд отхвърли решението на полицията да откаже разрешения за две демонстрации в Стокхолм, които трябваше да включват изгаряне на свещената книга на исляма.

Мотивът на полицията бяха опасения за сигурността след изгарянето на Корана пред посолството на Турция през януари, което доведе до седмици на протести, призиви за бойкот на шведските стоки и допълнително забави кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

Русия застава зад Ердоган и критикува Швеция и НАТО за изгорения Коран

Русия застава зад Ердоган и критикува Швеция и НАТО за изгорения Коран

Захарова: Западът назначава неграмотни хора на ключови позиции

Турция, която блокира кандидатурата на скандинавската страна поради "провала" на Стокхолм да разбие кюрдските групировки, които счита за "терористи", се засегна особено много от факта, че полицията е разрешила януарската демонстрация.

През февруари полицията забрани две нови искания за протести с изгаряне на Корана - едно от частно лице и друго от организация - пред турското и иракското посолство в Стокхолм.

В средата на юни Апелативният съд постанови, че полицията неправилно ги е забранила, като отбеляза, че "проблемите с реда и сигурността", посочени от полицията, нямат "достатъчно ясна връзка с планираното събитие или непосредствената близост до него".

Турци протестираха срещу изгарянето на Корана в Швеция

Турци протестираха срещу изгарянето на Корана в Швеция

Датски политик обяви намерение да гори свещената за мюсюлманите книга в събота

Заявката за днешната демонстрация е направена от същото частно лице, чието предишно искане е отхвърлено.

"Искам да протестирам пред голямата джамия в Стокхолм и да изразя мнението си за Корана. Ще го накъсам и ще го изгоря", посочи 37-годишният Салван Момика.

Полицията е повикала подкрепления от цялата страна, за да поддържа реда.

Шведските политици разкритикуваха изгарянето на Корана, но и категорично защитиха правото на свобода на изразяване.

Турция скастри Швеция за знаме на ПКК

Турция скастри Швеция за знаме на ПКК

Това отново увеличава несигурността за членството на Швеция в НАТО