Шведският филиал на американска компания е обвинен в обещание за плащане на милиони долари подкупи на сина на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в замяна на доминираща пазарна позиция в Турция, предава Ройтерс.

Според предложен план, който е описан в съобщения и бизнес документи, видяни от Ройтерс, Dignita Systems AB, шведска компания, трябва да плати милиони долари под формата на такси за лобиране, чрез фиктивна компания, на две институции, в които синът на президента Ердоган е член на борда. В замяна, компанията щяла да получи 10-годишна търговска ексклузивност за продукта си - дрегери на шофьорското таблото, които блокират запалването на автомобила, когато водачът е в нетрезво състояние.

Консултантските такси, които трябва да се плащат на фиктивната компания, варират от 50 цента до 3 долара на устройство и на месец, в зависимост от броя на превозните средства, оборудвани с комплектите на Dignita. На тази база и през предвидения 10-годишен период на ексклузивност, общата такса, насочена към фиктивната компания, ще възлиза на 54 милиона долара за 500 000 превозни средства, като се очаква да стигне до 384 милиона долара за 2 000 000 (превозни средства).

Dignita Systems AB  отказа проекта миналата година. Американският собственик на компанията потвърди, че е прекратил сътрудничеството, след като открил "потенциално тревожно поведение" в Турция.

Главният изпълнителен директор на Dignita не може да коментира предполагаемата схема поради споразумение за поверителност, а адвокатът на Билял Ердоган отхвърля обвиненията като "напълно неверни". Не е ясно дали президентът Ердоган и синът му са били знаещи или участвали в предполагаемата схема.

Въпреки че тази схема за подкупи не беше осъществена, тя предоставя рядка представа за начина, по който инвеститори са гледали на Билал Ердоган като на връзка с президента Ердоган. Настоящият президент спечели нов петгодишен мандат на 28 май.

Новината за предварителното разследване на Швеция за турското начинание на Dignita идва в чувствителен момент в двустранните отношения между Анкара и Стокхолм. Турция блокира присъединяването на Швеция към Организацията на Северноатлантическия пакт (НАТО), обвинявайки скандинавската страна, че предоставя убежище на предполагаеми терористи, обвинение, което шведските власти отхвърлиха.

Ердоган: Швеция в НАТО при мерки срещу ПКК

Ердоган: Швеция в НАТО при мерки срещу ПКК

Това заяви турският президент Ердоган на генералния секретар на НАТО Столтенберг

Органите за борба с корупцията продължават да разследват случая, за да установят дали има основание за обвиненията срещу Dignita Systems AB и влиянието на семейството на турския президент в тази предполагаема схема за подкупи.

След получаването на жалбата през април, американското Министерство на правосъдието и шведските прокурори са назначили специални агент и детектив инспектор, с цел да проведат предварителни проучвания и да установят дали са нарушени законите за борба с подкупите в двете страни. Предварителните проучвания може да не доведат до официални разследвания или обвинения.

Експерти по борба с корупцията от САЩ и Швеция са отбелязали, че обещанието за плащане на комисионни може да се счита за престъпление при определени обстоятелства. В САЩ нарушението на Закона за чуждестранните корупционни практики (FCPA) може да се докаже, дори ако парите не са били прехвърлени, но трябва да има доказателства за споразумение и някакво открито действие, като откриване на банкова сметка.

Представители на Министерството на правосъдието на САЩ и шведските прокурори отказаха да коментират случая.

Според FCPA, САЩ може да има юрисдикция да разследва действията на Dignita в Турция, тъй като шведската компания е собственост на 1A Smart Start LLC, базирана в Тексас компания, която принадлежи на Apollo Global Management, един от най-големите мениджъри на активи в света. Въпреки това, Apollo заяви, че никога не е продавала продукти или генерирала приходи в Турция.

Представителите на Smart Start, отрекоха, че някога са продавали продукти или генерирали приходи в Турция и заявиха, че са предприели действия, за да коригират всяко потенциално нередно поведение, след като научили за възможни конфликти с бизнеса в Турция. 

Органите за борба с корупцията в САЩ и Швеция ще продължат разследването, за да установят дали има основание за обвиненията и дали са нарушени законите за борба с подкупите. В случай на доказателства за нарушения, компаниите и лицата, участващи във възможната схема за подкуп, могат да се изправят пред правна отговорност.

С реформи Ердоган гради "Века на Турция"

С реформи Ердоган гради "Века на Турция"

Турския лидер обеща да посвети цялата си енергия на растежа на страната