Ирак е издал заповед за арест на отиващия си президент на САЩ Доналд Тръмп във връзка с убийството в началото на миналата година на иранския генерал Касем Солеймани и влиятелен лидер на иракска милиция, съобщава "Асошиейтед прес".

Заповедта е издадена от съдия в разследващия съд в Багдад, натоварен със задачата да разследва удара на САЩ с безпилотни самолети, при който бяха убити генералите Касем Солеймани и Абу Махди ал Мухандис, съобщиха от пресслужбата на съда. Те бяха убити в района на багдадското летище миналия януари.

Ал Мухандис беше заместник-лидер на подкрепяните от държавата Народни мобилизационни сили, сборна групировка, съставена от редица милиции, включително групировки, подкрепяни от Иран, сформирана за борба с джихадистите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Солеймани оглавяваше елитните специални части "Кудс" на Иранската революционна гвардия.

Заповедта за арест на Тръмп е за обвинение в умишлено убийство, което носи смъртно наказание при присъда. Това е малко вероятно да бъде осъществено, но е символично в края на мандата на Тръмп.

Решението за издаване на заповед "е взето, след като съдията записа изявленията на ищците от семейството на Абу Махди ал Мухандис", се казва в изявление на Висшия съдебен съвет. Разследването на убийствата продължава, уточни съдът.

Убийствата предизвикаха дипломатическа криза и обтегнаха отношенията между САЩ и Ирак, предизвиквайки гнева на шиитски политически депутати, които приеха необвързваща резолюция, за да притиснат правителството да изгони чуждестранните войски от страната.

Оттогава подкрепяни от Иран групировки засилиха атаките срещу американското присъствие в Ирак, което доведе до заплахи от Вашингтон да затвори дипломатическата си мисия в Багдад.