По искане на парламента в Багдад, иракският премиер Хайдер ал Абади е разпоредил изпращането на войски в оспорваните райони на Иракски Кюрдистан, след като местното кюрдско население проведе днес референдум за независимост, съобщават местни медии.

Абади, който е също така главнокомандващ на иракската армия, посочил "защитата на гражданите" като причина за изпращането на войските в районите в северната част на Ирак, които са контролирани от кюрдите от 2003 г. насам.

Започна гласуването на кюрдския референдум за независимост

Започна гласуването на кюрдския референдум за независимост

Окончателните резултати трябва да бъдат обявени в рамките на 72 часа

По-рано днес иракският парламент излезе с решение, призоваващо Абади да изпрати сили "във всички райони, в които автономният регион Кюрдистан пое контрола от 2003 г. насам". Тези спорни райони включват населени с кюрди територии, които официално не са част от трите провинции в Северен Ирак, които сформират автономният Иракски Кюрдистан, като богатият на петрол, мултиетнически град Киркук.

Изборните секции отвориха врати в 08,00 часа местно време и затвориха в 18 часа. Окончателните резултати трябва да бъдат обявени в рамките на 72 часа.

Очаква се, че повечето кюрди са гласували за независимост. Допитването не е правно обвързващо, но ще даде мандат на правителството на Масуд Барзани да започне преговори за отделянето на богатия на петрол регион с Багдад и съседните държави.