Американските войски, прехвърлени от Сирия в Иракски Кюрдистан, не получиха разрешение да останат на нейна територия и ще трябва да го напуснат, съобщава съвместното оперативно командване на иракската армия, цитирано от Al-Sumaria и ТАСС.

"Някои медии и информационни агенции съобщават за изтеглянето на американските войски от Сирия към Ирак. Всички американски войски, които се прехвърлят, получават разрешение да влязат в Иракски Курдистан с транзит, така че след това да напуснат Ирак", се казва в комюникето.

"Не, няма разрешение да тези сили останаха в Ирак".

Ирак е обезпокоен от ситуацията в Сирия

Ирак е обезпокоен от ситуацията в Сирия

Напрежение в Близкия изток

Миналата седмица шефът на Пентагона Марк Еспер заяви, че Съединените щати започват изтеглянето на около 1000 американски войници от Северна Сирия поради турската офанзива.

На 16 октомври силите на международната коалиция, ръководени от САЩ, напълно напускат военната си база, разположена в района на Кобани (Айн ал-Араб), на 150 км от Алепо в северна Сирия. В същия ден коалиционните сили напуснаха градовете Раку и Табка в североизточната част на Арабската република.

В понеделник "Ройтерс" съобщи, че група американски войски са преминали сирийската граница към иракската провинция Дахук (част от Иракски Кюрдистан) в северната част на страната. По-късно редица медии съобщават, че трансферът на американските части е договорен с централното ръководство на Ирак.

US войници, сражавали се заедно с кюрдите, хокат Тръмп за оттеглянето от Сирия

US войници, сражавали се заедно с кюрдите, хокат Тръмп за оттеглянето от Сирия

"Това е като нарушение на доверието"