Иракското правителство е обезпокоено, че операцията на Турция в Сирия може да доведе до влизане на терористи в Ирак. Това обяви в понеделник пред в. "Вашингтон пост" вицепремиерът на Ирак по икономическите въпроси и министър на финансите Фуад Хусейн. той е на официално посещение във Вашингтон.

Според Фуад Хусейн клетките на терористичната група "Ислямска държава" все още остават в някои иракски региони. Сега правителството се опасява, че нестабилността в Сирия може да доведе до увеличаване на нейните бойци. "Страхувам се, че поради тези действия на Турция в Сирия отново ще възродим Ислямска държава  За пореден път сме изправени пред заплахата от война", каза министърът.

US войници, сражавали се заедно с кюрдите, хокат Тръмп за оттеглянето от Сирия

US войници, сражавали се заедно с кюрдите, хокат Тръмп за оттеглянето от Сирия

"Това е като нарушение на доверието"

На 9 октомври Анкара обяви, че ще проведе операция "Източник на мира в северна Сирия" с цел създаване на буферна зона там. Според плана на Анкара сирийските бежанци ще могат да се върнат от Турция в този регион. Дамаск нарече операцията агресия, международната общност осъди действията на Анкара.

На 17 октомври САЩ и Турция постигнаха споразумение за спиране на военни действия. Турция се съгласи да прекрати огъня за 120 часа, така че кюрдските части от силите на Демократична Сирия да напуснат граничната зона за сигурност, създадена от Анкара.