Иракският премиер Хайдер ал Абади обяви, че не иска въоръжен сблъсък с властите на Иракски Кюрдистан и призова кюрдските сили пешмерга в спорните райони да работят с иракските сили за сигурност под контрола на централното правителство в Багдад, съобщава "Ройтерс".

"Не искаме въоръжена конфронтация, не искаме сблъсъци, но федералната власт трябва да надделее и никой не може да засегне федералната власт", изтъкна Абади в съвместно изявление с френския президент Еманюел Макрон, който зае посредническа роля между централното правителство и иракските кюрди.

Иракски Кюрдистан организира президентски и парламентарни избори на 1 ноември

Иракски Кюрдистан организира президентски и парламентарни избори на 1 ноември

Лидерът на кюрдите Масуд Барзани е на власт от 2005 г.

"Призовавам пешмерга да останат неразделна част от иракските сили под ръководството на федералните власти, за да се гарантира сигурността на гражданите и да можем да възстановим тези зони", допълни иракският премиер, имайки предвид районите, отвоювани обратно от терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Междувременно стана ясно, че Турция, Иран и Ирак съвместно ще вземат решение за спиране на износа на петрол от районите, контролирани от правителството на Иракски Кюрдистан. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като това е ответна мярка срещу Иракски Кюрдистан заради проведения там референдум за независимост.

Турция и Иран застанаха зад териториалната цялост на Сирия и Ирак

Турция и Иран застанаха зад териториалната цялост на Сирия и Ирак

Ердоган посети Техеран

Ердоган, който е говорил пред журналисти в самолета при завръщането си от еднодневното посещение в Иран, допълни, че Иракски Кюрдистан щял да се вразуми и да се откаже от решението си.

"Ръководството на Северен Ирак е опиянено от резултата от референдума, не знае какво прави или какви стъпки предприема", подчерта турският държавен глава.

Ердоган също така разкритикувал включването в референдума на богатия на петрол град Киркук, подчертавайки, че кюрдите нямали легитимност там и че те били "нашественици" в региона.

Кюрдите в Северен Ирак на 25 септември гласуваха с огромно мнозинство в полза на независимост от Ирак. Ала централното правителство в Багдад, неговите съседи и Запада се опасяват, че гласуването може да предизвика още конфликти в Близкия изток.

Иран и Турция вече заплашиха да се присъединят към Багдад в налагането на икономически санкции на Иракски Кюрдистан и започнаха съвместни военни учения с иракски войски на техните граници.