Правителството на Ирак осъди въздушните удари на САЩ южно от Багдад през нощта, при които бяха убити осем членове на присъединената към Иран иракска паравоенна групировка "Катаиб Хизбула", заявявайки, че те са били "опасна ескалация", която не е координирана с властите.

САЩ извършиха две серии от удари в Ирак от вторник в отговор на повече от 60 атаки от милиции, свързани с Иран, срещу сили в региона и унищожиха оперативен център на Катаиб Хизбула и възел за командване и контрол.

"Катаиб Хизбула" каза, че последните удари са убили осем от нейните членове в нейната крепост Джурф ал Сахар, южно от Багдад.

В изявление групировката заплаши да атакува по-широк набор от цели, ако американските удари продължат.

Иракското правителство осъди ударите на САЩ като "явно нарушение на суверенитета и опит за нарушаване на стабилната ситуация на вътрешната сигурност", като същевременно отбеляза, че атаките на въоръжени групи противоречат на националния интерес на Ирак.

В изявление се казва, че ударите са нарушение на консултантската роля на международните сили в Ирак за борба с останките от въоръжената групировка "Ислямска държава" - коалиция, която редица фракции в управляващата коалиция на шиитските мюсюлмани в Ирак твърдят, че искат да бъде отстранена .

Четири пъти за 24 часа атакуват американските сили в Сирия

Четири пъти за 24 часа атакуват американските сили в Сирия

Няма пострадали и са нанесени незначителни материални щети

Катаиб Хизбула е част от Сили за народна мобилизация на Ирак (PMF), група от много предимно шиитски мюсюлмански въоръжени групировки, която беше създадена през 2014 г., за да се бори с Ислямска държава и впоследствие призната за официална агенция за сигурност от правителството на Ирак.

Иракският премиер Мохамед Шиа Ал-Судани има ограничен контрол върху някои подкрепяни от Иран фракции, от чиято подкрепа се нуждаеше, за да спечели властта преди година и които сега формират мощен блок в неговата управляваща коалиция. Много от фракциите също не са единодушни в действията срещу американските сили.

Ново нападение срещу американските сили в Ирак

Ново нападение срещу американските сили в Ирак

САЩ са отговорили с удари от въздуха