Иракските сили са започнали операция за укрепване на контрола върху територията близо до границата с Иран.

Тази територия ще бъде използвана за транзита на иракски петрол, уточниха иракските военни, подчертавайки загрижеността си за планинския район, където са активни две въоръжени групировки.

Ирак подписа споразумение с Иран за доставката на петрол от Киркук на 10 декември миналата година. Съгласно договорката, износът на суров петрол трябва да възлиза общо на 30 хил. барела на ден, който впоследствие ще бъде увеличен на 60 хил. барела.

Ирак напълно овладя Киркук от кюрдите

Ирак напълно овладя Киркук от кюрдите

Киркук е богат на петрол

През октомври 2017 г. Багдад възстанови контрола си над провинция Киркук и петролните полета там след операция на иракската армия срещу кюрдските бойни групи пешмерга. Провинция Киркук е смятана за петролната столица на Северен Ирак. Ирак започна операцията си в Киркук само няколко седмици след референдума за независимост на Иракски Кюрдистан.

Провинция Киркук не е част от Иракски Кюрдистан, но доскоро ключовата инфраструктура, включително нефтеният и газовият сектор, бяха контролирани от кюрдски въоръжени групировки.

Износът за Иран е трябвало да започне през миналата седмица, но се е получило забавяне, като властите твърдят, че причините са технически.