Ирак и Иран са се договорили да разменят иракски храни за ирански доставки на газ и енергия, съобщават двама иракски правителствени служители, цитирани от "Ройтерс".

Багдад иска одобрението на САЩ и позволение да внася ирански газ, който се използва в електроцентралите и се нуждае от повече време, за да намери алтернативни източници.

"Американският срок от 45 дни, за да се спре вноса на ирански газ, не е достатъчен за Ирак да намери алтернативен източник", коментира правителствен служител.

"Спирането на иранския газ след крайния срок ще създаде истинска криза за електроенергията. Нуждаем се от повече време ... американците напълно осъзнават колко отчаяно се нуждаем от ирански газ. "

САЩ дава на Ирак 45 дни без санкции за внос на газ и енергийни доставки от Иран

САЩ дава на Ирак 45 дни без санкции за внос на газ и енергийни доставки от Иран

Ирак получава време за предприемане на стъпки към енергийна независимост

Вашингтон предостави на Ирак известно освобождение от санкциите, за да може да внася ирански газ и енергия, както и хранителни стоки, след като САЩ възстановиха санкциите си срещу иранския петролен сектор.

Но Съединените щати обясниха, че изключението ще продължи само 45 дни, а Ирак разчита в голяма степен на иранския газ, за ​​да захранва своите електроцентрали.

Друг иракски правителствен служител коментира, че ще подадат официално запитване до Съединените щати, за да позволят внос и след изтичане на 45-дневния срок.

В замяна на газа Ирак ще "заплати с храна и хуманитарни стоки на Иран ... Иран прие това предложение", допълва официалният представител.

Най-тежките санкции на САЩ срещу Иран влязоха в сила

Най-тежките санкции на САЩ срещу Иран влязоха в сила

Но осем държави временно няма да бъдат засегнати