Иракският премиер Хайдер ал Абади е разпоредил започването на въздушни удари срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия.

"Ние изпратихме (иракските) военновъздушни сили да извършат удари по позиции на ДАЕШ... на сирийска територия", обяви Абади, цитиран от световните осведомителни агенции.

По думите му, въздушни удари срещу ДАЕШ ще бъдат извършени в Хосаиба и Албу Камал, като тези мишени били свързани с неотдавнашните атаки в иракската столица Багдад.

"Ние сме решени да преследваме тероризма, който се опитва да убива нашите синове и граждани, където и да се намира. Героите на небето изпълниха операцията и отговориха на терористите с невероятен успех", допълнил иракският премиер.

Все още не е ясно дали този ход е бил обсъден със сирийските власти. Албу Камал е град на река Ефрат в провинция Дейр ез Зор в Сирия, докато Хосаиба се намира близо до границата с Ирак.

Понастоящем оглавяваната от САЩ коалиция от 68 страни и Русия извършват въздушни удари срещу ДАЕШ в Сирия и Ирак.

Ударите на коалицията в Сирия не са разрешени от режима на президента Башар Асад или Съвета за сигурност на ООН, докато въздушната операция на Русия започна по искане на сирийското правителство.