Иракските власти са поели контрола над основните сухопътни участъци и границата с Турция от автономното кюрдско регионално правителство, съобщават трима иракски представители, цитирани от "Ройтерс".

Един от служителите е показал на репортери снимки на иракското знаме, издигнато на границата, където са разположени иракски и турски войници, виждат се и турски знамена.

"Ние днес вдигнахме иракското знаме над граничния пункт с Турция и официално е под контрола на иракското правителство", заявява капитанът от граничната полиция Али Абдул Илах.

Кюрдските регионални власти отричат да са предали границата. "Преговорите все още са в ход", коментира кюрдски представител. 

Цялата турска граница с Ирак се намира в рамките на автономния кюрдски регион. Ирак поиска контрол над всички гранични пунктове, след като кюрдите организираха миналия месец референдум за независимост, който Багдад смята за незаконен.

 

В Анкара турските сили за сигурност заявяват, че турски и иракски войници са се отправили към граничния пункт "Ибрахим ал-Кхалил" в граничната зона на "Фиш-Кхабур" или на "Хабур" на турски. Там е и мястото, където петролопровод, превозващ иракски петрол за износ към турските пристанища, пресича границата.

Предоставянето на границите на иракските власти се обсъжда след разговори в петък, събота и неделя за разрешаване на конфликта между централното правителство и кюрдите.