Иранските сили за сигурност твърдят, че са арестували главните извършители на атаката с дрон срещу военния обект в централния град Исфахан, съобщи "Ройтерс". 

Припомняме, че Иран обвини стария си противник Израел за атаката с дрон на 29 януари, като обеща да отмъсти за това. САЩ допуснаха израелско участие в атаката. 

Атаката дойде и на фона на напрежението между Иран и Запада относно ядрената дейност на Техеран и доставките му на оръжия - включително "дронове самоубийци" с голям обсег - за войната на Русия в Украйна, както и месеци на антиправителствени демонстрации у дома.

"Основните извършители на неуспешния опит за саботаж на индустриален център на Министерството на отбраната в Исфахан са идентифицирани и арестувани, съобщи държавната информационна агенция IRNA. Досега е доказано участието на наемници на ционисткия режим в Израел в този акт."

Взрив разтърси военен завод в Иран

Взрив разтърси военен завод в Иран

Източници съобщават и за други взривове във военни обекти

Главният враг Израел отдавна каза, че е готов да удари ирански цели, ако дипломацията не успее да ограничи ядрените или ракетните програми на Техеран, но не коментира конкретни инциденти.

"Поради продължаващите разпити на обвиняемите, които са в ареста, допълнителна информация ще бъде публикувана в подходящ момент", се казва в изявление, издадено от иранските служби за сигурност.

Иран е обвинявал Израел в миналото, че е планирал атаки с използване на агенти на иранска територия.

През юли Техеран заяви, че е арестувал диверсионен екип от кюрдски екстремисти, работещи за Израел, които планирали да взривят "чувствителен" център на отбранителната индустрия в Исфахан.

Няколко ядрени обекта се намират в провинция Исфахан, включително Натанц, центърът на иранската програма за обогатяване на уран, която Иран обвинява Израел в саботаж през 2021 г. През последните години имаше редица експлозии и пожари около ирански военни, ядрени и промишлени обекти.

Иран се закани да отмъсти на Израел за атаката с дрон по военен обект

Иран се закани да отмъсти на Израел за атаката с дрон по военен обект

Иран си запазва правото да отговори решително на всякакви заплахи или неправомерни действия