Взрив е разтърсил военен завод в централния ирански град Исфахан. Това съобщи "Ройтерс",  като цитира служител по сигурността. Исфахан е център на едноименната провинция и се намира на 330 км южно от Техеран.

Засега няма данни за жертви и ранени.

Експлозията е станала в един от центровете за производство на боеприпаси на Министерството на отбраната.

Официалният представител Мохамад Реза Джанесар по-късно каза пред държавната телевизия: "Щетите се разследват, както и причините и елементите, които са причинили тази експлозия и ще бъдат обявени по-късно."

Според изявление на Министерството на отбраната на Иран, една от фабриките му е била атакувана от дронове. В изявление, предадено от държавната информационна агенция ИРНА, се казва, че атаката е извършена късно в събота и е причинила незначителни щети на покрив. Три дрона са били свалени от иранската противовъздушна отбрана.

През последните няколко години имаше редица експлозии и пожари около ирански военни, ядрени и индустриални съоръжения. Взривовете на моменти предизвикваха безпокойство на фона на напрежението около ядрената програма на Иран с Израел и Съединените щати.

Иранските власти все още не съобщават на коя държава принадлежат дроновете, атакували иранския военен обект.

BBC съобщава и за други взривове, позовавайки се на различни информационни агенции. Според IRNA в град Шахид Салими в провинция Източен Азербайджан се е запалил голям завод за моторно масло. Съобщава се и за експлозии във военновъздушна база в западния ирански град Дизфул, както и за експлозии и пожари в градовете Хамадан (на запад) и Решт (на север).

В Техеран също са се чули звуци от експлозии, а местни жители твърдят, че са били атакувани правителствени сгради. Очевидци съобщават за самолети, които се издигат в небето над иранската столица.

Към момента няма данни за жертви или ранени.

Иран гневен на санкциите на ЕС и Лондон - готви ответни мерки

Иран гневен на санкциите на ЕС и Лондон - готви ответни мерки

Западът засили натиска върху ислямската република заради потушаването на протестите

Арабският новинарски канал Al Arabiya твърди, че Израел е започнал специална военна операция на територията на Иран с цел да унищожи военната му промишленост. Израел не коментира твърдението.

Иран бе критикуван и заради дроновете, които Русия използва във войната в Украйна, но в последните месеци сериозно увеличава сътрудничеството си с Москва във военната област