Иран остро осъди новите санкции, наложени му от Европейския съюз и Великобритания, и предупреди, че ще им отвърне, след като Западът засили натиска върху ислямската република заради потушаването на протестите, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани посочи, че Техеран скоро ще обяви списък с нови санкции срещу нарушителите на човешките права от ЕС и Обединеното кралство.

Европейският съюз наложи санкции на над 30 ирански длъжностни лица и организации, включително на части на могъщата Революционна гвардия, обвинявайки ги за "бруталното" потушаване на демонстрациите в страната и за други нарушения на човешките права.

Борел против обявяването на Иранската революционна гвардия за терористична организация

Борел против обявяването на Иранската революционна гвардия за терористична организация

Топ дипломатът на ЕС настоява за доказателства

Съединените щати и Великобритания също наложиха нови санкции срещу Иран, потвърждавайки влошаването на и без това обтегнатите отношения на Запада със страната.

В началото на януари Лондон официално обяви Революционната гвардия на Иран за терористична организация, след като тя арестува седем души, свързани с Обединеното кралство, заради антиправителствените протести.

От септември Иран беше разтърсван от национални протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

И Великобритания наказва с нови санкции Иран за "бруталните репресии"

И Великобритания наказва с нови санкции Иран за "бруталните репресии"

Лондон заклейми несправедливата съдебна система, използваща смъртното наказание за политически цели