Революционната гвардия на Иран арестува седем души в неделя, включително лица с двойно гражданство, свързани с Обединеното кралство, заради антиправителствени протести, които разтърсиха страната, според изявление, публикувано от държавните медии и цитирано от Ройтерс.

"Седем основни лидери на последните протести, свързани с Обединеното кралство, бяха задържани от разузнавателните служби на Корпуса на стражите на Иранската революция (КСИР), включително лица с двойно гражданство, които се опитваха да напуснат страната", се казва в изявлението.

Недоволството избухна след смъртта при задържането на Махса Амини, 22-годишна кюрдка, която беше арестувана на 16 септември за носене на "неподходящо облекло" според строгия ислямски дрескод на Иран за жените.

Протестите, в които демонстранти от всички слоеве на обществото призоваха за падането на управляващата теокрация в Иран, представляват едно от най-големите предизвикателства пред управляваната от шиитски мюсюлмани ислямска република след революцията от 1979 г.

Правителството обвини демонстрантите, че някои от тях са обучени и въоръжени от врагове, включително Съединените щати, Израел и Саудитска Арабия.

Техеран съветва САЩ да не леят крокодилски сълзи за иранците, а да гледат своя народ

Техеран съветва САЩ да не леят крокодилски сълзи за иранците, а да гледат своя народ

Иран разкритикува новите санкции, наложени заради протестите