Иранският президент Ебрахим Раиси обвини Съединените щати за бунтовете в страната, съобщи ИРНА.  По думите му, старият противник има интерес от проблемите и несигурността в страната.

Президентът направи забележките по време на заседание на кабинета във връзка с подкрепата на САЩ и техните съюзници за неотдавнашните вълнения в Иран.

Той цитира исторически коментар на покойния основател на Ислямската република Имам Хомейни, който описа САЩ като "голямо зло" и каза, че 70 години подкрепа за ционистките престъпления в Палестина, както и две десетилетия агресия и войнолюбие в Афганистан са примери за действията, извършени от голямото зло.

За САЩ ядреното споразумение с Иран вече не е на дневен ред

За САЩ ядреното споразумение с Иран вече не е на дневен ред

Вашингтон сега се интересува повече от протестите в страната

Враговете се стремят да подхранят разочарованието в иранското общество, каза президентът, призовавайки за ефективни мерки за решаване на проблемите на хората, така че да неутрализират заговорите, кроени от враговете.

Припомняме, че последно при пожара и сблъсъците, избухнали в затвора "Евин" в Техеран, загинаха четирима затворници, а други 61 бяха ранени. 

Инцидентът в затвора "Евин" дойде на фона на продължаващите антиправителствени протести, които избухнаха в Иран в средата на септември заради смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло.

Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

Масови протести за днес в Иран

Масови протести за днес в Иран

Причината е смъртта на Масха Амини