Великобритания официално ще обяви Революционната гвардия на Иран, която арестува седем души, свързани с Обединеното кралство заради антиправителствени протести, за терористична група. Това съобщи английския вестник Telegraph.

Ходът, който ще бъде обявен до седмици, е подкрепен от министъра на сигурността на Великобритания Том Тугендхат и вътрешния министър Суела Брейвърман.

Обявяването на Революционната гвардия на Иран като терористична група би означавало, че ще стане криминално престъпление да принадлежиш към групата, да присъстваш на нейните срещи и да носиш нейното лого публично.

Иранската революционна гвардия миналата седмица арестува седем души, свързани с Великобритания заради антиправителствени протести, които разтърсиха страната след смъртта на Махса Амини, 22-годишна иранка, която беше арестувана за носене на "неподходящо облекло" според строгия ислямски закон на Иран дрес код за жени.

Британският премиер Риши Сунак призова Иран да спре задържането на лица с двойно гражданство. По думите му тази практиката не трябва да се използва за получаване на "дипломатически лостове".

Иран: Арестувахме седем души, свързани с Великобритания, заради протестите

Иран: Арестувахме седем души, свързани с Великобритания, заради протестите

Според Техеран те са "лидери" на протестите