Страните от Европейския съюз се споразумяха за нов пакет от санкции срещу Иран, съобщава "Ройтерс".

"Министрите приеха нов пакет от санкции срещу Иран, насочен към онези, които ръководят репресиите. ЕС остро осъжда бруталното и непропорционално използване на сила от страна на иранските власти срещу мирни протестиращи", заявиха в Туитър от шведското председателство на ЕС.

Миналата седмица източници от Съюза разкриха, че външните министри на ЕС ще добавят 37 лица към санкциите срещу Иран на днешната си среща.

Междувременно върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че ЕС не може да включи Корпуса на гвардейците на Ислямската революция на Иран в списъка си с терористи без доказателства.

ЕС наложи санкции на Иран заради екзекуциите и дроновете

ЕС наложи санкции на Иран заради екзекуциите и дроновете

Повече от 20 физически и юридически лица бяха санкционирани

Изявлението му дойде, след като миналата седмица Европейският парламент призова Европейския съвет да заклейми Революционната гвардия и нейните дъщерни сили като терористични организации заради предполагаемото им участие в нарушения на човешките права в Иран.

От своя страна Техеран предупреди, че с подобен ход ЕС ще се "простреля в крака".

През септември Иран беше разтърсен от национални протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

ЕС налага санкции на Иран заради човешките права
Обновена

ЕС налага санкции на Иран заради човешките права

Техеран е предупреден и за участието му във войната в Украйна