Европейският съюз не може да включи Корпуса на гвардейците на Ислямската революция на Иран в списъка си с терористи без никакви доказателства. Това заяви върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел.

"Това е нещо, което не може да бъде решено без съд, най-напред съдебно решение. Не можете да кажете, че ви смятам за терорист, защото не ви харесвам", подчерта той.

Изявлението на Борел идва, след като миналата седмица Европейският парламент призова Европейския съвет да заклейми Революционната гвардия и нейните дъщерни сили като терористични организации заради предполагаемото им участие в нарушения на човешките права в Иран.

От своя страна Техеран предупреди, че с подобен ход ЕС ще се "простреля в крака".

През септември Иран беше разтърсен от национални протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

В началото на януари Великобритания също официално обяви Революционната гвардия на Иран за терористична организация, след като тя арестува седем души, свързани с Обединеното кралство, заради антиправителствените протести.

Иран размаха пръст на ЕС за вписването на революционната гвардия като терористична група

Иран размаха пръст на ЕС за вписването на революционната гвардия като терористична група

Според иранския външен министър по този начин ЕС ще се простреля в крака