Най-малко 50 души са били убити при потушаването на протестите от страна на иранските сили за сигурност, които избухнаха след смъртта на Махса Амини, починала скоро, след като е арестувана от моралната полицията за неподходящо на строгите ислямски канони облекло.

Това са съобщили от базираната в Осло неправителствена организация за правата на човека в Иран (IHR), цитирани от АФП. 

Протести са се провели в около 80 града и други градски центрове, откакто демонстрациите започнаха преди една седмица.

Правозащитни групи също посочиха смъртни случаи в и региона на Северен Кюрдистан, откъдето беше Амини.

"Поне 50 души са били убити досега и хората продължават да протестират за основните си права и достойнство", каза директорът на IHR Махмуд Амири-Могадам пред АФП.

Демонстрации са се провели и в редица европейски държави, както и САЩ. Навсякъде жените или са сваляли демонстративно забрадките си, или са подстригвали косите си в памет на загиналата. 

Най-малко 17 загинали при протестите в Иран

Най-малко 17 загинали при протестите в Иран

Демонстрациите започнаха след смъртта на арестувана заради облеклото си жена

Официално, моралната полиция твърди, че няма упражнено насилие, а арестантката е починала заради сърдечни проблеми. Случаят обаче не е изолиран. Има много сигнали и от други арестувани от моралната полиция жени за побои.

На иранския президент Ебрахим Раиси се наложи да дава обяснения по случая. 

В Иран има свобода на изразяване, но протестите, които се случват сега, са неприемливи "актове на хаос", каза той.  Той добави, че е наредил разследване на смъртта на младата жена. Проблемите с правата трябва да се разглеждат по целия свят с един стандарт", каза Раиси на пресконференция в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Инцидентът отприщи огромен гняв сред населението и най-лошите протести в Ислямската република от 2019 г. насам. Повечето са съсредоточени в населената с кюрди северозападна част на Иран, но се разпространиха в столицата и най-малко 50 града в цялата страна, като полицията използва сила, за да ги разпръсне протестиращи.

Безредици в Иран, протестиращи подпалиха полицейски участъци

Безредици в Иран, протестиращи подпалиха полицейски участъци

Вълна от протести обхвана страната след смъртта на млада жена

Смъртта на Амини отново разпали гнева в Ислямската република за ограниченията на личните свободи - включително строг код за обличане на жените - и икономика, разтърсена от санкции.

Духовните управници на Иран се страхуват от възобновяване на протестите от 2019 г., които избухнаха заради покачването на цените на бензина, най-кървавите в историята на Ислямската република.

Протестиращите тази седмица също изразиха гняв срещу върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Властите ограничиха достъпа до интернет.

Нови протести в Иран

Нови протести в Иран

Жени не искат да носят хиджаб

Самият Раиси прекъсна интервю за CNN. Причината бе, че водещата Кристиан Аманпур отказа в последния момент искането да носи шал на главата.

Интервюто е било отдавна планирано интервю в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в сряда.

Около 40 минути след началото на интервюто, помощник казал на Аманпур, че президентът ѝ е предложил да носи шал на главата. Аманпур учтиво отказала.

Аманпур, която е израснала в иранската столица Техеран и говори свободно фарси, каза, че носи шал на главата, докато работи в Иран, за да се съобрази с местните закони и обичаи. Но тя каза, че няма да покрие главата си, за да проведе интервю с ирански служител извън страна, където това не се изисква.

"Тук, в Ню Йорк или където и да е другаде извън Иран, никога не съм бил молена от нито един ирански президент от 1995 г. насам, да нося шал на главата ", каза тя в четвъртък.