Иран предупреди, че Европейският съюз ще се "простреля в крака", като включи Корпуса на гвардейците на революцията като терористична организация. Това заяви външният министър Хосейн Амирабдолахян пред върховния представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел, съобщава Ройтерс.

Ние многократно сме казвали, че Революционната гвардия е формална и суверенна организация, чиято роля е централна за гарантиране сигурността на Иран. Стъпките, предприети от Европейския парламент, за да включи организацията в списъка като терористична, са в известен смисъл изстрел в краката на самата Европа, поясни той.

Ден по-рано Европейският парламент призова ЕС да включи Революционната гвардия като терористична организация, обвинявайки я за репресиите срещу местни протестиращи и доставката на дронове за руските военни, ангажирани в Украйна.

Мащабни антиправителствени демонстрации избухнаха в Иран през септември след смъртта на кюрдската иранка Махса Амини, която беше задържана за нарушаване на строгия дрескод, наложен на жените. Европейският парламент осъди репресиите срещу протестиращите от иранските сили за сигурност, които включват могъщия Корпус на революционната гвардия, като брутални.

Великобритания обявява иранската Революционна гвардия за терористична организация

Великобритания обявява иранската Революционна гвардия за терористична организация

Британският премиер Риши Сунак призова Иран да спре задържането на лица с двойно гражданство