Членът на иранската парламентарна комисия по национална сигурност и външна политика Шахрияр Хайдари за първи път заяви, че Иран купува от Русия изтребители Су-35.

Това съобщи Tasnim news.

Хайдари заяви, че самолетите ще бъдат доставени в страната в началото на новата година по иранския календар, т.е. след 21 март. В допълнение към изтребителите Иран обяви и закупуването на хеликоптери, ракети и системи за противовъздушна отбрана. Длъжностното лице обаче не уточнява размера на закупеното оборудване.

Израел: Русия дава десетки Су-35 на Иран

Израел: Русия дава десетки Су-35 на Иран

Напрежение в ключов регион

Според съобщения в медиите руските самолети първоначално са били предназначени за Египет, като договорът за доставката им е бил подписан от Москва и Кайро още в началото на 2019 г. По онова време сумата на сделката се оценяваше на 2 млрд. долара. След това обаче Египет отхвърли самолетите, вероятно поради заплахата от санкции от страна на САЩ.

Припомняме, че в края на декември западните разузнавателни служби съобщиха, че Русия възнамерява да предаде на Иран 24 изтребителя Су-35 в замяна на "дронове камикадзе".

Както вече беше съобщено, Иран иска да увеличи доставките на модерни оръжия за Русия.

Институтът за изследване на войната (ISW) вече коментира, че информацията съответства на стремежа на Техеран и Москва към по-голямо сътрудничество в областта на авиацията, за да заобиколят международните санкции.

Ако това твърдение е вярно, то предполага, че Иран може да получи руски самолети Су-35 в замяна на безпилотните летателни апарати - евентуално част от споразумение, подписано от Москва и Техеран на 26 юли.

Споразумението предвижда Иран да увеличи обема на пътническите полети до Русия и допълнително да ремонтира руски самолети. Техеран може да се стреми да използва това споразумение, за да улесни придобиването на руски бойни самолети.