Иран отправи силни критики към разполагането на турска територия на елементи от системата за противоракетна отбрана (ПРО), съобщи euronews. Позицията на властите в Техеран беше изказана от иранския министър на отбраната Ахмад Вахиди.

Той беше категоричен, че Техеран няма да толерира никаква агресия, насочена срещу националните интереси на страната. Въпреки че Анкара заяви, че ПРО на турска територия не е насочено срещу някоя конкретна страна, Валиди заяви: Гледаме на присъствието на Америка и Запада в този регион като проблемно за ислямските страни.

В последно време Турция предизвика гнева на Иран и с острото осъждане на случващото се в близкия му съюзник - Сирия, около протестите срещу президента Асад, припомня euronews.

Според информация на The Wall Street Journal радарната установка (Х-BAND) e за ранно предупреждение в рамките на противоракетния щит на НАТО.

Турските власти все още не информират къде точно ще бъде разположен. Предполага се, че радарът ще бъде изграден в Югоизточна Турция, така че да има възможност да покрие територия с радиус от няколко хиляди километра на изток и най-вече да следи територията на Иран.

Решението за единна противоракетна система беше прието на срещата на НАТО в Лисабон през 2010 г.