Техеран остава отворен за подновяване на преговорите с Вашингтон за възстановяване на участието им в ядрено споразумение.

Това заяви външният министър на Иран Али Багери Кани в интервю за списание Newsweek, цитирано от "Ройтерс".

Забележките на Кани идват, докато той се подготвя да говори пред Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк.

Припомняме, че САЩ при управлението на президента Доналд Тръмп се оттеглиха през 2018 г. от ядреното споразумение между Иран и шест световни сили, което ограничаваше ядрените програми на Техеран.

Непреките преговори между САЩ и Техеран за съживяване на сделката са в застой. Иран все още е част от споразумението, но намали ангажиментите си поради наложените му американски санкции.

Иран осъди критиките на Г-7 за ядрената си програма

Иран осъди критиките на Г-7 за ядрената си програма

Техеран призова Г-7 да се дистанцира от "разрушителните политики от миналото"

Newsweek каза: "На фронта на външната политика той каза, че Техеран остава отворен за възобновяване на преговорите с Вашингтон за възстановяване на взаимното участие в ядрена сделка."

Въпреки това Иран също така възнамерява да насърчи задълбочаващите се връзки с Китай, Русия и съседните нации, цитира го той. Иран също ще призове за действия срещу Израел с оглед на войната в Газа, каза той.

Администрацията на Байдън заяви миналата седмица, че САЩ не са готови да възобновят ядрените преговори с Иран при новия президент.

МААЕ призова Иран да сътудничи повече по ядрената си програма

МААЕ призова Иран да сътудничи повече по ядрената си програма

Двадесет страни са гласували "за" и две против - Русия и Китай - с 12 въздържали се,

Багери Кани стана изпълняващ длъжността външен министър, след като министърът на външните работи Хосейн Амирабдолахиан загина при катастрофа с хеликоптер заедно с президента на Иран Ебрахим Раиси през май.

След това иранците избраха считания за по-умерен Масуд Пезешкиан за президент. Той ще насърчи прагматична външна политика и ще работи, за да намали напрежението със силите, участващи в ядрения пакт от 2015 г.