Иран подписа предварително споразумение със Сирия в събота за подпомагане на възстановяването на електрическата мрежа на си арабския съюзник, съобщават иранските държавни медии, цитирани от "Ройтерс".

Техеран задълбочава икономическата си роля след години на конфликт в Сирия.

Меморандум за разбирателство, подписан от министрите на електроенергията на двете страни в Техеран, обхваща изграждането на електроцентрали, електропроводи, намаляване на загубите в електрическата мрежа на Сирия и възможността за свързване на мрежите на двете страни през Ирак, съобщава държавната информационна агенция ИРНА.

САЩ засилва икономическия натиск срещу Иран

САЩ засилва икономическия натиск срещу Иран

"Ще продължим още, още, още, още... конкретни идеи, които ще следваме", обяснява Мнучин до Нетаняху

По думите на министър Мохамад Зухаир Харбутли, мрежата на страната е претърпяла 50% щети и "ролята на Иран е важна" в реконструкцията.

С избягване на западните сили, сирийското правителство гледа към приятелски държави като Иран, Русия и Китай за основна роля при възстановяването на страната.

Поне от 2012 г. Иран предоставя критична военна подкрепа на правителството на сирийския президент Башар Асад, като му помага да си върне контрола над страната. Ирански експерти заявяват, че Техеран сега се надява да получи финансов дивидент.

На форум в Пекин, Иран вярва, че с Русия ще стабилизират Близкия изток

На форум в Пекин, Иран вярва, че с Русия ще стабилизират Близкия изток

С Русия и Китай, противодействат на "провокиращите хаос" САЩ