Сътрудничеството между Иран и Русия в областта на сигурността има положителен ефект върху ситуацията със сигурността в Близкия изток и ще помогне за стабилизирането на региона в бъдеще. Това обяви във вторник по време на форум за сигурност в Пекин заместник-началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Иран бригаден генерал Мехди Рабани, цитиран от ТАСС.

"За съжаление, ситуацията със сигурността в Близкия изток в момента не е толкова добра. Въпреки това, благодарение на сътрудничеството между страни като Иран и Русия, ситуацията в тази област ще се подобри. Сигурни сме в това", допълва той.

"За щастие имаме много добри отношения с Русия. Бил съм в Русия много пъти, имаме много добри отношения с нашите руски приятели, особено по отношение на военното сътрудничество. Обсъждаме проблеми с сигурността с тях", добави генералът.

"Уверени сме, че ползотворното сътрудничество с Русия и азиатските страни като Китай е положителен фактор".

Мехди Рабани смята, че САЩ носят по-голямата част от отговорността за нестабилността в Близкия изток. "Имаме добро сътрудничество с Русия, съдействаме в съвместното ни противодействие срещу негативното и провокиращите хаос действия на определени страни в Близкия изток и Азия, предимно САЩ. Сигурни сме, че най-опасните действия идват от САЩ. И също от някои от страните, които ги следват и си поставят подобни цели, включително Саудитска Арабия", допълва той.

"Уверени сме, че противодействайки на САЩ ще можем да контролираме по-добре ситуацията в региона. В същото време Турция и Саудитска Арабия са наши съседи и ще можем да разрешим противоречията си чрез преговори", завърши той.

IX Сяншански форум за сигурност се провежда в китайската столица от 20 до 22 октомври. Тази година мотото му е "Поддържане на международния ред и изграждане на мир в Азиатско-Тихоокеанския регион".

В него участват 23 министри на отбраната и шестима началници на генерални щабове, както и стотици експерти и учени от повече от 100 страни.