Ирански ядрен учен, задържан от 2010 г., е екзекутиран. Това съобщава Би Би Си, позовавайки се на информация от семейството му.

Майката на Шахрам Амири е заявила, че тялото на сина й е било върнато в родния им град с белези около врата, показващи, че той е бил обесен. По-късно Амири е погребан.

Той бил държан на тайно място, след завръщането си от САЩ, където той твърди, че е бил отведен насила от ЦРУ.

Според някои информации той бил запознат в дълбочина с ядрената програма на Иран.

Амири е роден през 1977 година. Той изчезнал, след като отишъл на поклонение в Мека през 2009 г.

Появил се в САЩ година по-късно, казвайки, че е отвлечен и подложен на силен психологически натиск от ЦРУ, за да разкрие поверителна информация.

Във видео запис, очевидно направен в САЩ, той заявява: „Те ме заведоха в къща, която не знам къде се намира. Поставиха ми упойваща инжекция".

В друго видео той твърди, че е избягал от американски затвор. Завръща се в Техеран през 2010 година.

Американски официални представители заявиха пред Би Би Си по това време, че Шахрам Амири е избягал по своя собствена воля и е предоставил полезна информация на САЩ.

По-късно бе съобщено, че той е получил дългосрочно наказание в затвор след завръщането си в Техеран.

Семейството му потвърждава тогава, че той е бил арестуван и признава, че се страхуват за живота му.

Иран е подозиран за повече от десетилетие, че се стреми да разработи ядрено оръжие – твърдения, които страната отхвърля, казвайки, че се опитва да произвежда ядрена енергия.

През януари Техеран постигна сделка с чуждите сили да спре своята ядрена програма в замяна на вдигане на икономическите санкции.

По-късно говорителят на съда съобщи, цитиран от АФП, че ядреният учен е обесен, тъй като дал строго секретна информация на САЩ.

„Шахрам Амири бе обесен за разкриване на строги тайни на страната на врага САЩ", заявява представителят на съда.

„Америка бе надхитрена, тъй като той не можеше да си представи, че иранските разузнавателни служби знаят какво прави и как бе отведен в Саудитска Арабия”, казва представителят.

Твърди се, че Амири е предоставил на американското разузнаване информация относно ядрената програма на Иран.