Иранските власти обявиха, че отвлечен от ЦРУ ядрен физик се опитва да се върне в страната, съобщи BBC, позовавайки се на местни медии.

Тази сутрин иранско радио обяви, че преподавателят от Техеранския университет Сахрам Амири е поискал убежище в пакистанското посолство във Вашингтон.

Поради прекъснатите дипломатически отношения между двете страни, пакистанските дипломати отговарят и за иранските интереси в САЩ.

Смята се, че физикът е съчетавал академичната дейност с работа по ядрената програма на ислямската държава.

Сахарам Амири изчезна през миналата година по време на поклонение в Саудитска Арабия. Според Техеран, ученият е бил похитен и отведен в САЩ. Вашингтон официално отрича да има общо с изчезването на Амири.

Напрежението между двете държави се повиши в началото на юни, когато в един и същи ден в сайта за видеосподеляне YouTube се появиха два противоречащи си видеоклипа с участието на учения.

В единия Амири твърди, че е отвлечен от ЦРУ и е принуден да работи срещу страната си. Часове по-късно се появи по-професионално направен запис, в който сходно изглеждащ мъж обяснява, че е избягал от Иран и е щастлив в Аризона.

В края на юни се появи продължение на първото видео, в което Амири обявява, че е успял да се изплъзне от охраняващите го агенти във Вирджиния.

В записа той призовава иранските власти и международните правозащитни организации да предприемат действия за спасяването му, тъй като би могъл да бъде арестуван отново във всеки един момент.

На този етап САЩ отказват да потвърдят официално, че Амири е на тяхна територия, като официални източници определиха най-новите ирански обвинения като „абсурдни".