Преговорите с Европейския съюз за ядрената програма на Техеран приключиха със споразумение по най-важните политически и технически въпроси, предаде иранската държавна телевизия, цитирана от „Ал Арабия".

От съобщението става ясно, че ислямската република и международната общност са постигнали консенсус по основните точки от предложеното в Женева. Броени минути след дискусиите, приключили късно днес, ръководителят на европейската делегация Хелга Шмит заяви, че са изгладени на различията между заинтересованите страни по редица спорни въпроси. Въпреки това тя изтъкна, че последната дума относно влизането в сила на споразумението ще имат националните правителства.

Предстои участниците в преговорите да проведат консултации в собствените си страни относно начините за приемане на договореностите на национално ниво.

Шестте големи световни сили - САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Русия и Китай - участваха в преговорите с Иран, преминали под ръководството на ЕС.

Споразумението бе замислено като опит да бъде упражнен контрол върху напредващата ядрена програма на персийската държава. То не е окончателно, но осигурява допълнително време на международната общност за преодоляване на нова криза с радиоактивен привкус.

Съгласно сделката Иран трябва да забави ядрената си програма, което ще доведе до облекчаване на международните санкции, засегнали сериозно така важния петролен износ на страната.

Техеран продължава да твърди, че ядрената му програма има изцяло мирен характер, но развития Запад все повече се страхува от нарастващите възможности на режима да произведе атомна бомба.