Пакистан и Иран обявиха, че взаимно зачитат суверенитета и териториалната си цялост и са решени да разширят сътрудничеството в областта на сигурността, съобщава "Ройтерс".

Те възнамеряват да засилят усилията си за възстановяване на отношенията след двустранните ракетни удари този месец по цели на войнстващи групировки.

Външните министри на двете страни проведоха разговори в пакистанската столица дни след като военното напрежение предизвика опасения за раширяване на нестабилността в региона след избухването на войната между Израел и "Хамас" на 7 октомври.

Временният външен министър на Пакистан Джалил Абас Джилани заяви, че съседските страни са успели да разрешат недоразуменията доста бързо.

Двете страни се договориха и да се борят с тероризма в своите области и да разсеят притесненията си, допълни той.

Разговори за намаляване на напрежението между Пакистан и Иран
Обновена

Разговори за намаляване на напрежението между Пакистан и Иран

Двете страни дават знаци за връщане към диалога

На свой ред иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан отбеляза, че двете страни имат добро разбирателство и подчерта, че никога не е имало териториални различия или войни между Иран и Пакистан.

Той посочи, че президентът на Иран Ебрахим Раиси скоро ще посети Пакистан.

Напрежението между двете страни се повиши след ракетните удари, като Пакистан отзова своя посланик в Техеран и не позволи на неговия колега да се върне в Исламабад. Освен това отмени всички дипломатически и търговски ангажименти на високо равнище.

Пакистан и Иран обаче бързо положиха усилия за понижаване на напрежението - посланиците бяха помолени да се върнат на постовете си, а Абдолахиан беше поканен на разговори.

Въпреки че двете мюсюлмански страни са имали нестабилни отношения и в миналото, ракетните удари бяха най-сериозният инцидент от години.

Пакистан отзова посланик от Иран след "непровокирани" ракетни удари

Пакистан отзова посланик от Иран след "непровокирани" ракетни удари

Външното министерство на Иран каза, че са ударили екстремисти с ракети и дронове

Исламабад съобщи, че е поразил бази на сепаратисткия Фронт за освобождение на Белуджистан и Армията за освобождение на Белуджистан, а Техеран посочи, че е нанесъл удари срещу бойци от групировката "Джаиш ал Адл".

Войнстващите групировки действат в район, който включва югозападната провинция Белуджистан в Пакистан и югоизточната провинция Систан-Балучестан в Иран. И двата региона са размирни, богати на минерали и до голяма степен слабо развити.

Иран съобщи, че при ударите в гранично село на негова територия са загинали девет души, включително четири деца. Пакистан пък докладва, че иранската атака е убила две деца.