Иран и Сирия разкритикуваха новата стратегия, която американският президент Джордж Буш обяви за Ирак, в която двете страни се обвиняват, че подстрекават насилието в Ирак.

Според Техеран и Дамаск новият план само ще увеличи насилието в страната, предаде АП.

Говорителят на иранското външно министерство Мохамед Али Хосейни каза, че намеренията на Буш да бъдат изпратени още 21 000 войници в Ирак означава продължаване на окупацията. Това по думите му ще увеличи несигурността, опасността и напрежението там.

Сирия от своя страна отправи критики още преди Буш да обяви плана си. Вчера вицепрезидентът Фарук ал Шараа посочи, че идеята за разполагане на още части в Ирак не е положителна стъпка и „само ще налее масло в огъня".

Според анализатори в Иран и Сирия новата стратегия на Буш ще претърпи провал, а в Дамаск има разочарование, че САЩ са отхвърлили идеята за диалог със Сирия.

Вашингтон обвинява Иран, че снабдява с оръжие и средства шиитските милиции в Ирак. Относно Сирия пък съществуват съмнения, че предоставя убежище на лидери на сунитските бунтовници и че позволява на въоръжени активисти да влизат през границата в Ирак.