Иран е разположил разрушител, въоръжен с крилати ракети с далечен обсег в Аденския залив, за да осигури сигурност за иранските кораби, плаващи през региона, съобщава иранската държавна телевизия Press TV, цитирана от "Ройтерс".

Разрушителят е придружаван от логистичен кораб и хеликоптероносач. Телевизията определи разрушителя като най-модерния подобен военен плавателен съд на Иран.

Иранският танкер "Грейс 1" се пренасочи към Турция

Иранският танкер "Грейс 1" се пренасочи към Турция

Въпреки че първоначалният му курс беше към Южна Гърция

Това става само ден след като ирански военноморски командир изрази готовност за ескортиране на петролния танкер Adrian Darya 1 (по-рано се казваше Grace 1), който беше освободен от властите в Гибралтар по-рано този месец след продължило повече от месец задържане въпреки призивите на САЩ за продължаване на ареста му.

Танкерът Adrian Darya 1 беше задържан от властите на Гибралтар в началото на юли за предполагаемо транспортиране на петрол за Сирия, което нарушава санкциите на Европейския съюз срещу Дамаск.

След разследване по въпроса, властите в Гибралтар освободиха танкера въпреки опитите на Вашингтон да възпрепятства решението.

Иран мисли да освободи танкера "Стена Имперо"

Иран мисли да освободи танкера "Стена Имперо"

Швеция е получила ясен сигнал за намеренията на Техеран