Върховният водач на Иран призова мюсюлманските страни да продължат да се борят срещу Израел, който според него не е държава, а "терористичен гарнизон" срещу палестинците, предаде "Ройтерс".

"Борбата срещу този деспотичен режим е борбата срещу потисничеството и борбата срещу тероризма. А това е обществен дълг да се борим срещу този режим", настоя аятолах Али Хаменеи в реч, излъчвана по телевизията.

Нов фронт в тайната война между Иран и Израел

Нов фронт в тайната война между Иран и Израел

Атаките са започнали от края на 2019 г. и са били насочени към иракски кораби и други кораби

Хаменеи говори в ежегодния ирански ден Кудс, което е арабското име на Йерусалим, отбелязван в последния петък на месеца на постене на мюсюлманите Рамазан.

Противопоставянето на Израел е мерило за вярата за ръководения от шиитите Иран, който подкрепя палестински и ливански ислямистки екстремистки групировки, възразявайки на мира с еврейската държава, която Техеран не признава.

"Сътрудничеството на мюсюлманските държави по отношение на Кудс (Йерусалим) е кошмар за ционистите", подчерта Хаменеи.

Иран заплаши Израел с удари по Тел Авив в случай на атаки

Иран заплаши Израел с удари по Тел Авив в случай на атаки

Ще унищожим Тел Авив и Хайфа, ако допуснат грешка, каза иранският министър

Иранските власти призоваха за слагане на край на Израел, включително чрез референдум, който да изключи по-голямата част от евреите му, като същевременно включва палестинци в региона и в чужбина.

Пандемията от коронавируса принуди правителството да отмени ежегодния си парад за Деня Кудс. Но иранските държавни медии показаха кадри с мотоциклетисти и превозни средства, развяващи знамена на Палестина и ливанската ислямистка групировка "Хизбула", движещи се по улиците на Техеран.

Те също така публикуваха снимки на хора, горящи израелски и американски знамена.

Нетаняху: Не искаме война, но няма да допуснем Иран да се сдобие с атомно оръжие

Нетаняху: Не искаме война, но няма да допуснем Иран да се сдобие с атомно оръжие

Израелският лидер направи коментара с шефа на Пентагона в Йерусалим