Израел е ударил най-малко 12 кораба за Сирия с мини и други оръжия, повечето от тях са транспортирали ирански петрол, пише "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници от САЩ и Близкия изток, предаде "Таймс ъв Израел".

Атаките са започнали от края на 2019 г. и са били насочени към ирански кораби и други кораби с ирански товар.

Иран отрече да е атакувал израелския кораб в Оманския залив

Иран отрече да е атакувал израелския кораб в Оманския залив

Посланикът на Ислямската република в ООН разпространи писмо

Някои от израелските нападения, извършени в Червено море и в други райони, са били насочени към ирански доставки на оръжие.

При атаките няма потопени танкери, но най-малко два кораба са били принудени да се върнат на иранско пристанище.

Израел се опитва да спре търговията на петрол, защото вярва, че приходите са за финансиране на екстремисти в региона.

През последните години Ислямската република доставя петрол на Сирия, което е в нарушение на наложените от САЩ санкции на Техеран и международните санкции срещу Дамаск.

Еврейската държава отказва коментар на статията на американското издание.

Атаките бележат нов фронт в тайната война между Израел и Иран.

Преди дни Техеран отхвърли обвиненията на Израел, че стои зад експлозия на израелски кораб в Оманския залив през миналия месец.

Миналата седмица министърът за защита на околната среда на Израел заяви, че Иран е отговорен за наскоро възникналия петролен разлив. Гила Гамлиел обяви, но без да предоставя доказателства, че инцидентът е "екологичен тероризъм" от страна на Ислямската република.

През последните години напрежението между Израел и Иран ескалира. Еврейската държава бомбардира стотици ирански позиции в Сирия. Техеран обвини Израел за убийството на топ учен миналата година.

В четвъртък "Ню Йорк таймс" писа, че през следващите седмици могат да започнат неофициални разговори между САЩ и Иран за връщане към изпълнение на ядреното споразумение.