Иран отхвърли безпочвените обвинения на Израел, че Революционната гвардия е атакувала израелски товарен кораб в Оманския залив през миналия месец, информира АП.

Посланикът на Ислямската република в ООН разпространи писмо, в което обвинява Израел, че "играе ролята на жертвата, за да отклони вниманието от дестабилизиращите си действия и зловредни практики в региона".

Нетаняху обвини Иран за експлозията на израелски кораб в Оманския залив

Нетаняху обвини Иран за експлозията на израелски кораб в Оманския залив

Това несъмнено е иранска операция, очевидно е

Посланик Маджид Тахт Раванчи заявява в писмото до Съвета за сигурност на ООН, че инцидентът "има всички черти на сложна операция под фалшив флаг от актьори с цел преследване на зловредните си политики и изпълнение на нелегитимните си задачи".

Той отговори на писмо до Съвета за сигурност от израелския посланик Гилад Ердан. Израел обвинява Революционната гвардия в атака по израелския товарен кораб Helios Ray в международни води край Оманския залив на 25 февруари. Корабът е плавал от Саудитска Арабия за Сингапур.

Кораб, превозващ коли, избухна в Оманския залив

Кораб, превозващ коли, избухна в Оманския залив

Базираният в Бахрейн 5-ти флот на САЩ е наясно с инцидента и наблюдава ситуацията

Гилад отбелязва в писмото, че експлозията е принудила кораба да се върне в Дубай.

Раванчи контрира, че "израелският режим" трябва да бъде подведен под отговорност за всички извършени престъпления, бруталности и заплахи, особено в окупирана Палестина и в други държави.

Миналата седмица министърът за защита на околната среда на Израел заяви, че Иран е отговорен за наскоро възникналия петролен разлив. Гила Гамлиел обяви, но без да предоставя доказателства, че инцидентът е "екологичен тероризъм" от страна на Ислямската република.

През последните години напрежението между Израел и Иран ескалира. Еврейската държава бомбардира стотици ирански позиции в Сирия. Техеран обвини Израел за убийството на топ учен миналата година.